Pedagogiska appar

Här har vi valt ut riktigt bra och prisvärda appar, som vi själva tycker om att jobba med, och som vi vet barnen älskar. Inga av de appar vi rekommenderar innehåller reklam. Däremot kan köp inuti appen förekomma. Eftersom priser på appar kan variera har vi valt att inte skriva ut priserna här.

Tal och språk:

Spökbus

Öva lägesord med Spökbus

Hämta i AppStore

Hämta i Google Play

Med Spökbus från Språka Mera, får ni träna lägesord (prepositioner), t.ex Framför, bakom, på, under. Lek kurragömma eller gömma nyckeln med spökena, eller försök hitta rätt i labyrinten. Hittar du den hemliga teleporteringen? Från ca 3 år. Här hittar du en demofilm.

Färger och Fordon 

Öva språk med Färger och Fordon

Hämta i App Store.

Hämta i Google Play

Monsterlandet 1

Träna motsatsord med Monsterlandet 1

Hämta i app store

Hämta i Google Play

I Monsterlandet 1 får de allra yngsta bekanta sig med grundläggande motsatsord som stor-liten, glad-ledsen, lång-kort. Spelet innehåller enkla övningar, i ett lugnt tempo. Svårighetsnivån kan anpassas och det går att ändra inställningarna så att även den som har svårt med finmotoriken kan spela. Ge rätt motsatsord till monstren, testa att köra motsatståget, eller gör egna motsatser i Motsatsverkstan. Se en kort demofilm här

Monsterlandet 2

Träna motsatsord med Monsterlandet 2

Hämta i AppStore.

Hämta i Google Play

I Monsterlandet 2 introduceras lite svårare motsatsord, som vass-trubbig, ung-gammal, stark-svag. och övningarna är tänkta för lite äldre barn än i Monsterlandet 1.  Svårighetsnivån går att anpassa, och det går att ändra inställningarna så att även den som har svårt med finmotoriken kan spela. I motsatsregnet får du panga rätt motsats. I memoryspelet gäller det att hitta motsatspar. På Tivolit för du bland annat sköta om berg- och dallbanan och  testa styrkan i kraftmätaren. Glöm inte att testa motsatsomvandlaren i Tivolit – barnen älskar den!

Här hittar du en demofilm

Fonemixo

Fonemixo - rolig språkträning

Hämta i App Store

Hämta i Google Play

Fonemixo används flitigt av logopeder, då det är en av få appar som innehåller en bildbank för träning av specifika språkljud. Att säga orden högt är en del av övningarna. Du kan spela in barnets uttal med en mikrofon och tillsammans kan ni lyssna på hur det låter. En förälder, logoped, talpedagog eller lärare kan hjälpa till. Träna språkljud med hjälp av memory och fri lek. En riktigt uppskattad nyhet är Fonemixo för vokalljud!Man kan ladda ner samtliga språkljud på en gång (rekommenderas för t.ex logopeder och talpedagoger), eller välja att ladda ner bara de specifika språkljud som man behöver öva på (rekommenderas för föräldrar, efter rådgivning med logoped eller talpedagog).

Tidshjälpmedel

Timstock

Timstock visar hur lång tid det är kvar

Hämta i AppStore

Appen timstock är ett billigt och smidigt hjälpmedel för den som behöver hjälp med struktur och tidsuppfattning. Med Timstock ställer man in en viss tid, t.ex och sedan ser man tydligt hur tiden räknas ner. Kan användas för läxläsning: ”Du behöver jobba med matten i 10 minuter”, för planering: ”Du måste gå till bussen om 20 minuter”, eller för allmänt stöd för tidsuppfattning. Passar både vuxna och barn från ca 3 års ålder.