fbpx

Anna-Karin Arnald, förälder, logoped och entreprenör

Anna-Karin Arnald

Jag är förälder, logoped och entreprenör. I ungefär den ordningen, beroende på dagsform. Jag började jobba som logoped 1997. Det känns som en hel tidsålder sedan, och så mycket har hänt i mitt liv, i världen och inom logopedin sedan dess.

Under min ”karriär” som logoped har jag mest träffat barn och ungdomar, med olika typer av tal/språkförseningar eller läs- och skrivsvårigheter. Jag älskar logopedjobbet, och det utbyte man får av alla barn, ungdomar och föräldrar man möter dagligen, men jobbet är också krävande.

Jag, liksom många andra människor i vårdyrken, blir djupt engagerade och berörda av de människor vi möter i jobbet. Alla behöver vår hjälp – och ofta mer hjälp än vad vår yrkesroll tillåter.  En gång var jag en hårsmån ifrån att ta med en gråtande tonåring hem till mig, när hen berättade om sina usla hemförhållanden. Jag har otaliga gånger sovit dåligt, då jag vetat att jag dagen därpå kommer behöva leverera ett svårt besked till en förälder.

Men jag har framför allt glatts och njutit av de små eller stora framsteg som jag haft privilegiet att följa varje dag på jobbet – t.ex när en treåring med utvecklingsstörning eller språkstörning sagt sin första tvåords-mening, eller när jag har lyckas nå fram till den där truliga fjortonåringen, och få hen att lämna mottagningen med ett glatt leende: Mamma! Jag har DYSLEXI!

Så kom Only for Heroes till

Just nu har jag tagit en paus i patientarbetet, för att kunna ägna mig helhjärtat Only for Heroes. Den idén har funnits hos mig ett tag, eftersom jag själv har haft svårt att hitta bra material till logopedmottagningen, och eftersom jag sällan haft något enkelt svar när föräldrar och pedagoger frågat mig var man kan köpa bra språkligt träningsmaterial.

Tanken med Only for Heroes är helt enkelt att allt man behöver i form av språkligt material, eller hjälpmedel för barn/ungdomar med t.ex. språkstörning, ADHD, autism eller utvecklingsstörning, ska finnas under ett och samma tak. Jag har turen att få omge mig med några av de bästa logopeder, pedagoger och andra medarbetare man kan tänka sig och till oss kan man vända sig till för att få tips och råd om materialet, eller något annat som rör barnen.

Även superhjältar kan behöva hjälp

Många av de barn och ungdomar jag har träffat i jobbet har också haft olika former av NPF (neupropsykiatriska funktionsvariationer), t.ex. ADHD eller autism. Den sällsamma samhörighet jag känt med flera av de barnen, gjorde att jag själv sökte för en utredning, och vid 43 års ålder fick jag diagnosen ADHD. Detta förklarar en hel del om varför jag genom livet har känt mig annorlunda, konstig, och varför jag alltid har fått kämpa så hårt med saker som för andra verkar så lätt. Nu ser jag att jag inte är misslyckad eller värdelös, utan att jag, liksom många andra, är en riktig superhjälte! Därav namnet – Only for Heroes.

Mina egna barn är födda 1998 och 2001, vilket innebär att jag är tonårsförälder ett tag till. Jag kommer garanterat att nämna barnen då och då, men kommer att vara sparsam med detaljer för att spara deras integritet.

Min vision

Jag vill sprida information och öka förståelsen för de barn, ungdomar och vuxna som behöver kämpa lite mer än andra för att klara skolan, jobbet eller vardagen. Jag vill också, genom att berätta om personliga erfarenheter blandat med fakta, och ibland rent nonsens, ge dig som är förälder eller pedagog självförtroende, tips, kunskap, igenkänning och ett och annat gott skratt.

Jag kommer att försöka vara tydlig med vad som är fakta, och vad som är mina personliga åsikter eller reflektioner.

Alla gör vi misstag…

Bloggen innehåller inga pekpinnar. Vi är alla människor, och jag har själv gjort de flesta misstag man kan göra som förälder. Men jag hoppas att du, genom att läsa det jag skriver, ska få självförtroende att fortsätta vara en förebild för de barn du möter i din vardag, och att jag kan ge dig några redskap som hjälper er på vägen.

Only for Heroes