Vi flyttar in hos Funka Mera! Snart hittar du hela vårt sortiment hos funkamera.se. Vi har därför något längre leveranstider än vanligt. Lägg din order senast söndag 18/11 före 23.59 och få 10% på hela vårt sortiment!

Här har vi valt ut riktigt bra och prisvärda appar, som vi själva tycker om att jobba med, och som vi vet barnen älskar. Inga av de appar vi rekommenderar innehåller reklam. Däremot kan köp inuti appen förekomma. Eftersom priser på appar kan variera har vi valt att inte skriva ut priserna här. 

Tal och språk:  

Spökbus 

Öva lägesord med Spökbus

Hämta i AppStore 

Hämta i Google Play

Med Spökbus från Språka Mera, får ni träna lägesord (prepositioner), t.ex Framför, bakom, på, under. Lek kurragömma eller gömma nyckeln med spökena, eller försök hitta rätt i labyrinten. Hittar du den hemliga teleporteringen? Från ca 3 år. Här hittar du en demofilm.

 

Träna lägesord med Språkspelet 2

Tips! Du kan även öva lägesord med logoped Anna-Karins egen favoritmaterial:  Språkspelet 2

 

 

 

Färger och Fordon 

Öva språk med Färger och Fordon

Hämta i App Store.

Hämta i Google Play

 

Med Färger och Fordon från Språka Mera får ni öva på att matcha, och benämna färger och på ordförråd som har med olika fordon att göra. På flygplatsen ska ni köra flygplanen till rätt terminal. I verkstaden får ni bygga en bil, och i staden ska ni hitta borttappade fordon i olika färger.  Här hittar du en demofilm. 

 

Träna färger och andra begrepp med Färgspelet           Öva färger och fordon med Fordonscounters           Öva ordförråd med Begreppspel Fordon

Tips! Komplettera gärna Färgträningen med logoped Lindas egen favorit: Färgspelet, sortera och lek med Fordonscounters i olika färger, och jobba samtidigt med ordförrådet med Begreppsspel-Fordon

 

 

 

Monsterlandet 1 

Träna motsatsord med Monsterlandet 1

Hämta i app store 

Hämta i Google Play

 

I Monsterlandet 1 får de allra yngsta bekanta sig med grundläggande motsatsord som stor-liten, glad-ledsen, lång-kort. Spelet innehåller enkla övningar, i ett lugnt tempo. Svårighetsnivån kan anpassas och det går att ändra inställningarna så att även den som har svårt med finmotoriken kan spela. Ge rätt motsatsord till monstren, testa att köra motsatståget, eller gör egna motsatser i Motsatsverkstan. Se en kort demofilm här  

 

 

 

Monsterlandet 2 

Träna motsatsord med Monsterlandet 2

Hämta i AppStore.

Hämta i Google Play

I Monsterlandet 2 introduceras lite svårare motsatsord, som vass-trubbig, ung-gammal, stark-svag. och övningarna är tänkta för lite äldre barn än i Monsterlandet 1.  Svårighetsnivån går att anpassa, och det går att ändra inställningarna så att även den som har svårt med finmotoriken kan spela. I motsatsregnet får du panga rätt motsats. I memoryspelet gäller det att hitta motsatspar. På Tivolit för du bland annat sköta om berg- och dallbanan och  testa styrkan i kraftmätaren. Glöm inte att testa motsatsomvandlaren i Tivolit - barnen älskar den! 

Här hittar du en demofilm

Motsatsmemory                Öva motsatsord med Flip it 2

 

Tips: komplettera gärna Monsterlandet-apparna med det roliga Motsatsmemoryt eller med Materialet Flip-it 2, där du också får öva annan språklig medvetenhet. 

 

 

 

Fonemixo 

Fonemixo - rolig språkträning

Hämta i App Store

Hämta i Google Play

Fonemixo används flitigt av logopeder, då det är en av få appar som innehåller en bildbank för träning av specifika språkljud. Att säga orden högt är en del av övningarna. Du kan spela in barnets uttal med en mikrofon och tillsammans kan ni lyssna på hur det låter. En förälder, logoped, talpedagog eller lärare kan hjälpa till. Träna språkljud med hjälp av memory och fri lek. En riktigt uppskattad nyhet är Fonemixo för vokalljud!Man kan ladda ner samtliga språkljud på en gång (rekommenderas för t.ex logopeder och talpedagoger), eller välja att ladda ner bara de specifika språkljud som man behöver öva på (rekommenderas för föräldrar, efter rådgivning med logoped eller talpedagog). 

Uttalsträning med Supernova-spelet         Träna uttal med Vokalfärg-spelet              Uttalsträning med Fonologiskt ordspel

 

Tips! För bäst resultat bör man kombinera övningarna med surfplattan med konkret material.  t.ex. Supernova-spelet Fonologiskt ordspel eller Vokalfärg-spelet

 

 

 

Story Wheel

Stimulera berättande och fantasi med Story Wheel

Hämta i AppStore

 

Här kan barn i alla åldrar inspireras till att berätta historier och sagor, på ett strukturerat sätt, som stimulerar både fantasi och den språkliga uttrycksförmågan. Man väljer vilket sagotema man vill ha. Det går också att lägga till egna bilder. Sagorna spelas in, och man kan vara flera berättare som turas om. 

Stimulera berättande och fantasi med Sagor 1

 

Tips! För att få inspiration från riktiga sagor kan ni använda materialen Sagor 1 och Sagor 2. I boken Berätta tillsammans får ni  härlig inspiration och stöd i processen att skriva eller hitta på sagor och berättelser. 

 

Tidshjälpmedel 

Timstock 

Timstock visar hur lång tid det är kvar

Hämta i AppStore

Appen timstock är ett billigt och smidigt hjälpmedel för den som behöver hjälp med struktur och tidsuppfattning. Med Timstock ställer man in en viss tid, t.ex och sedan ser man tydligt hur tiden räknas ner. Kan användas för läxläsning: "Du behöver jobba med matten i 10 minuter", för planering: "Du måste gå till bussen om 20 minuter", eller för allmänt stöd för tidsuppfattning. Passar både vuxna och barn från ca 3 års ålder. 

 

Magnetisk Timer som hjälper till med tidsuppfattning.              Tom Tag hjälper till med strukturen

 

Tips: För den som inte vill använda telefonen eller iPaden för att mäta tid, finns vår fiffiga magnetiska timer, som t.ex går att hänga på kylskåpet. Kombinera gärna ert tidshjälpmedel med Tom Tag, som hjälper till med strukturen hemma eller i skolan, t.es när man ska packa skolväskan. 

 

 

Social förmåga och känslor

Empatico

Lär er beskriva känslor med appen Empatico

Hämta i AppStore

I appen Empatico får barnen lära sig att beskriva olika känslor. Bilderna är fina och roliga, och appen är uppbyggd som ett memoryspel, vilket lockar barnen att spela. Lämpar sig för barn som har kommit en bit i sin språkutveckling (från ca 5 år och uppåt), då den innehåller ganska svåra känsloord, och ganska långa och snabba muntliga beskrivningar av känslorna. 

 

Öva känslor med hjälp av en spegel                     Öva känslor med hjälp av bilder                  Fundera över vardagssituationer och konflikter

Tips! Använd Empatico tillsammans med en spegel och ett bildmaterial, t.ex dessa roliga, och totalt absurda känslo-pictogram. Låt barnen titta i spegeln och skratta tillsammans när ni härmar känslorna på bilderna eller i appen. Med materialet I skolan kan ni jobba vidare med olika situationer och konflikter som kan uppstå, och koppla de till de olika känslorna. 

 

 

Läsa och skriva

Skolstil 2

Skolstil 2. Stöd för tidig läs- och skrivutveckling

Hämta i AppStore

Skolstil 2 är en enkel ordbehandlare som kan användas för att  skriva texter, samtidigt som man får stavningen kontrollerad, och man kan få både bokstavsljud, ord och meningar upplästa. Appen bygger på den populära och väl beprövade metoden "Att skriva sig till läsning", och rekommenderas som stöd i den tidiga läs- och skrivinlärningen, men även för den som kommit lite längre, men behöver extra hjälp med stavning eller strukturen på texten. Själv har jag använt appen för att öva skriftligt berättande med hjälp av t.ex sekvensbilder (se nedan), där eleven själv får lyssna igenom den färdiga täxten och korrigera eventuella misstag.  Färdiga texter går att exportera till andra appar på iPaden, t.ex iPages, där man kan redigera texten. 

 

 

 

Tidig läsinlärning med Läslådan                      Öva skriftlig uttrycksförmåga med sekvensserien Herr Jacob.

Tips: Komplettera gärna den tidiga läs- och skrivträningen med Läslådan, för att få variation i inlärningen. Med hjälp av sekvensserier, t.ex  den knasiga och fiffiga Herr Jacob, kan ni öva skriftligt berättande. Skriv varannan mening om eleven har motstånd mot att skriva.